Woonplaats beïnvloedt armoedesteun: grote verschillen tussen gemeenten
De woonplaats van mensen met een uitkering blijkt een cruciale rol te spelen in hoeveel financiële steun zij ontvangen. In sommige gemeenten krijgen mensen met dezelfde problemen tot wel €900 minder per jaar in vergelijking met anderen die elders wonen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aldus vakbond FNV, die oproept tot meer gelijkheid in de armoedesteun.

Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, noemt het onacceptabel dat de postcode van een persoon bepaalt hoeveel financiële hulp of zorg men krijgt. De vakbond richtte haar aandacht op de gemeente Vlissingen, waar de situatie volgens FNV "aantoonbaar mis gaat." Na klachten te hebben ontvangen, heeft de FNV ook andere gemeenten onderzocht. Dit onderzoek bracht aanzienlijke verschillen aan het licht, die hun oorsprong vinden in de decentralisatie van het sociale domein in 2015. Sindsdien zijn gemeenten verantwoordelijk voor hun eigen armoedebeleid, wat tot ongelijkheden heeft geleid.
Woonplaats en gemeentelijk beleid
Gemeenten hebben sindsdien de beleidsvrijheid om meer of minder te doen voor hun burgers, afhankelijk van hun financiële positie. Zo kunnen kinderen van ouders met een bijstandsuitkering in de ene gemeente bijvoorbeeld gratis toegang krijgen tot een zwembad, terwijl dit in een andere gemeente niet het geval is. Deze ongelijkheid is volgens de vakbond niet alleen financieel, maar raakt ook de kwaliteit van zorg en het aanbod aan voorzieningen.
De woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat de politieke samenstelling van een gemeenteraad ook een rol speelt in hoe ruimhartig het armoedebeleid is. Gemeenten met een progressieve raad hebben vaak een ander beleid dan gemeenten met een conservatievere raad. Toch onderstreept FNV dat de verschillen in steun onacceptabel groot zijn en pleit voor meer uniformiteit in het beleid.
Gebrekkige communicatie
Naar aanleiding van de gebrekkige communicatie over rechten op zorg en steun wijst FNV erop dat veel mensen niet weten waar ze recht op hebben, wat ervoor zorgt dat zij geen gebruik maken van de beschikbare hulp. De vakbond eist dan ook duidelijk en menswaardig beleid in alle gemeenten.
FNV roept het Rijk op om meer geld vrij te maken voor de gemeenten, zodat meer mensen in aanmerking komen voor minimavoorzieningen. Ze pleit ervoor dat de inkomensgrens omhoog moet, zodat ook mensen met 150% van het wettelijk sociaal minimum recht hebben op hulp. Daarnaast wil de vakbond dat bijzondere bijstand altijd een gift moet zijn, in plaats van een lening.
Door: de redactie
Laatste artikelen
PostNL Verhoogt Postzegeltarief naar €1,31 vanaf Juli 2025PostNL heeft aangekondigd dat de prijs van een standaard postzegel per 1 juli 2025 met 10 c
Schuldbeheer 2.0: Hoe AI-tools consumenten helpen uit de schulden te komenIn het verleden was schuldbeheer een complex en vaak overweldigend proces. Het omv
De opmars van fractioneel eigendom: 10 platforms vergelekenFractioneel eigendom zit in de lift. Waar voorheen een fors startkapitaal vereist was om te inves
Mijn partner vindt beleggen eng!Beleggen kan een spannend onderwerp zijn binnen een relatie. Stel je voor: jij bent enthousiast over de mogelijkheden