Leestijd: 1½ minuut

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Generatie Z en de strijd tussen financiële

Generatie Z en de strijd tussen financiële zelfstandigheid en hedendaagse verleidingen

De Telegraaf brengt vandaag een artikel met de kop "Generatie Z: gevangen tussen financiële gezondheid en de verleiding van chocoladerepen van €20."

In het artikel wordt de huidige financiële situatie van jongvolwassenen besproken. Jongeren van Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2010, worden geconfronteerd met een wereld waarin financiële zelfstandigheid en verleidingen hand in hand gaan. Met hun smartphones hebben ze toegang tot online winkels en casino’s, en dankzij handige betaalopties kunnen ze nu kopen en later betalen.

Verleidingen en Financiële Zelfstandigheid

Peter Jacobs, CEO van ING Nederland, legt uit dat jongvolwassenen tegenwoordig meer verleidingen tegenkomen dan vroeger. "De jonge mensen van nu zijn niet veranderd ten opzichte van jaren geleden, de wereld waarin ze leven is dat wel," zegt Jacobs. "De verleidingen waaraan ze blootstaan zijn veel groter en dat geldt ook voor het gemak waarmee je geld kunt uitgeven."

Op woensdag had ING twintig jongeren tussen de 17 en 23 jaar op bezoek om te praten over hun financiële gewoonten. Uit deze gesprekken bleek dat Generatie Z bewuster met geld omgaat dan vaak wordt gedacht. Veel jongeren checken dagelijks hun banksaldo en gebruiken apps en Excel-sheets om hun uitgaven bij te houden. Sommigen beleggen al, terwijl anderen nog niet voldoende middelen hebben om dit te doen. De studieschuld is een punt van zorg voor velen, hoewel meningen hierover verdeeld zijn.

De Rol van Social Media

Social media speelt ook een grote rol in de verleidingen die deze jongeren tegenkomen. Een voorbeeld dat in het artikel wordt genoemd is een dure pistache-chocoladereep uit Dubai, die populair is op TikTok en voor €20 verkocht wordt. Sommige jongeren konden de verleiding niet weerstaan en hebben de reep gekocht.

Verantwoordelijkheid en Fouten

Japke Kaastra, verantwoordelijk voor ‘financial health’ bij ING, wijst erop dat jongeren niet alleen met verleidingen te maken hebben, maar ook met een veelvoud aan regelzaken zoals zorgverzekeringen en toeslagen. Deze verantwoordelijkheid kan leiden tot fouten die langdurige financiële gevolgen hebben.

ING en Jongeren

Een deelnemer aan de bijeenkomst stelde de vraag of ING als winstgedreven bank het beste met haar voorheeft. Jacobs antwoordde daarop dat het ook in het belang van de bank is dat jongeren financieel gezond zijn. Mensen die hun schulden niet kunnen aflossen, kosten banken namelijk veel geld. "Dan heb ik liever dat ze straks een potje hebben opgebouwd en als ze toe zijn aan een hypotheek naar ons toekomen, omdat ze ons kennen als een bank waarmee ze eerder goed contact hebben gehad," aldus Jacobs.


Gepubliceerd: donderdag 18 juli 2024
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X