Leestijd: Bijna 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Studenten uitgebuit tijdens stage door gebre

Studenten uitgebuit tijdens stage door gebrek aan vergoeding

Bijna de helft van de Nederlandse studenten ontvangt geen stagevergoeding, zo blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV onder ruim 3000 (oud-)stagiairs. Dit leidt tot grote financiële problemen: één op de drie stagiairs geeft aan nauwelijks rond te kunnen komen. Naast het ontbreken van een vergoeding ervaren veel studenten een gebrek aan goede begeleiding en worden ze regelmatig ingezet als volwaardige medewerkers. CNV roept het kabinet op om in te grijpen en wettelijk verplichte stagevergoedingen in te voeren.

Geen vergoeding, maar wel volledige werkdruk

Uit het onderzoek blijkt dat 43% van de stagiairs geen enkele vergoeding krijgt. Tegelijkertijd geeft 42% aan taken te moeten uitvoeren die normaal gesproken door een volwaardig medewerker worden gedaan. “Dit duidt op massaal misbruik van stagiairs,” zegt Casper Cornelisse, voorzitter van CNV Jongeren.

Volgens hem worden studenten steeds vaker gezien als goedkope arbeidskrachten. “Het is onacceptabel dat stagiairs nauwelijks een vergoeding ontvangen, terwijl ze de werkdruk van een vaste medewerker ervaren.”

Vooral stagiairs in de zorg en het onderwijs krijgen zelden een vergoeding. Deze sectoren kampen al met structurele personeelstekorten en maken steeds vaker gebruik van stagiairs om gaten in de bezetting op te vullen. Cornelisse benadrukt dat dit de aantrekkelijkheid van deze sectoren ernstig schaadt. “Studenten kiezen na hun stage liever voor een andere branche, terwijl we in tijden van personeelskrapte juist extra mensen nodig hebben.”

Politiek verdeeld over stagevergoeding

De discussie over een verplichte stagevergoeding is niet nieuw, maar er is weinig voortgang geboekt. In juni stemde de Tweede Kamer nog tegen een motie om onbetaalde stages te verbieden. Toch lijkt er enige beweging in de politiek te ontstaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een wettelijke verplichting. De resultaten hiervan worden begin 2025 verwacht.

Minister Eppo Bruins (Onderwijs) spreekt zich voorzichtig positief uit: “Studenten verdienen een passende vergoeding. Dit bevordert hun inkomenspositie en draagt bij aan kansengelijkheid.” Bruins roept werkgevers op om stagevergoedingen en begeleiding vast te leggen in cao’s. Momenteel is in slechts 10% van de cao’s een regeling opgenomen voor stagevergoedingen.

Stagiairs dupe van systeem

Het ontbreken van een vergoeding zorgt niet alleen voor financiële problemen, maar ook voor een negatieve houding tegenover het stagesysteem. Een kwart van de respondenten klaagt over een gebrek aan begeleiding tijdens hun stage. Deze combinatie van factoren leidt ertoe dat veel stagiairs hun ervaringen als demotiverend beschouwen.

Verplichte vergoedingen

Cornelisse vindt dat er geen tijd meer te verliezen is: “Het vorige kabinet sloot een stagepact, maar zonder verplichte vergoedingen. Dit is onhoudbaar. Studenten voelen zich misbruikt en dat moet stoppen.” CNV pleit voor een directe invoering van verplichte vergoedingen, met name in sectoren waar stagiairs het zwaarst worden getroffen.

Minister Bruins ziet de urgentie in, maar waarschuwt dat het invoeren van een verplichte stagevergoeding zorgvuldig moet gebeuren. “We moeten voorkomen dat stageplekken verdwijnen, vooral in sectoren die het al zwaar hebben. Toch is het essentieel dat stagiairs fatsoenlijk worden behandeld.”


Gepubliceerd: woensdag 6 november 2024
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X