Leestijd: ruim 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Loonstijging biedt eindelijk koopkrachtherst

Loonstijging biedt eindelijk koopkrachtherstel voor veel Nederlanders

Na jaren van koopkrachtverlies door hoge inflatie, biedt 2024 eindelijk verlichting voor veel Nederlanders. Dankzij een sterke loonstijging, die hoger is dan de inflatie, lijkt het reëel beschikbare inkomen zich eindelijk te herstellen. Toch blijven de gevolgen van de recente economische crisis voelbaar, en niet iedereen profiteert in gelijke mate.

Loonstijging biedt eindelijk koopkrachtherstel

Inhaalslag na afkalving door hoge inflatie

Dit jaar staat voor veel Nederlanders in het teken van herstel van de koopkracht. Voor het eerst sinds lange tijd stijgen de lonen harder dan de prijzen. Het reëel beschikbare inkomen, dat wil zeggen het inkomen na correctie voor inflatie, kent in 2024 een groei die de hoogste is sinds 1977. Dit blijkt uit een recent onderzoek van ING naar de loonontwikkeling in Nederland. Dankzij een combinatie van dalende inflatie en stijgende lonen ervaren veel huishoudens eindelijk een zekere verlichting. ING voorspelt een gemiddelde loonstijging van 6,6% voor 2024, terwijl de inflatie volgens het Centraal Planbureau op 3,4% blijft steken.

Kanttekeningen

Toch zijn er kanttekeningen bij deze gunstige cijfers. Hoewel de lonen stijgen, moet nog veel koopkrachtverlies uit de afgelopen jaren worden goedgemaakt. In 2022 was de inflatie historisch hoog met een piek van 10%, terwijl de loonstijging toen slechts bescheiden was. Voor veel huishoudens voelt de huidige situatie meer als herstel dan als vooruitgang. Zo wordt de koopkracht dit jaar naar verwachting met slechts 2,5% versterkt, en voor 2025 wordt een verdere verbetering van 1% voorspeld.

Ongelijke verdeling van de voordelen

Een ander belangrijk aspect is dat niet iedereen evenveel profiteert van de koopkrachtstijging. Werknemers zien hun koopkracht dit jaar sterker stijgen dan mensen met een uitkering. Dit patroon keert in 2025 echter om. Daarnaast speelt het consumptiegedrag een rol: niet-rokers profiteren bijvoorbeeld meer van de huidige omstandigheden dan rokers, omdat zij geen last hebben van de recente accijnsverhogingen op tabak. Voor rokers ligt de inflatie in 2024 boven de 5% door de forse prijsstijging van sigaretten en shag.

Koopkrachtstijging en consumptie

De koopkrachtstijging heeft zich dit jaar nog niet volledig vertaald in hogere consumptie, maar ING verwacht dat dit kan veranderen naarmate het negatieve sentiment over inflatie wegebt. Hierdoor kan de Nederlandse economie in de komende jaren een verdere opleving zien, maar de nasleep van de hoge inflatieperiode blijft voorlopig voelbaar.


Gepubliceerd: zondag 8 september 2024
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X