Pensioenspijt bij veel zzp’ers: “Ik blijf werken zolang ik kan”
Voor veel zelfstandigen is het opbouwen van een pensioen een lastige opgave. Uit recent onderzoek van Knab blijkt dat driekwart van de zzp’ers zich zorgen maakt over hun pensioen, en maar liefst 44% heeft spijt dat zij dit niet eerder hebben geregeld. De realiteit voor velen is dat pensioenopbouw simpelweg te duur is, waardoor de enige optie lijkt om door te werken – zolang dat gaat.

Doorwerken tot het echt niet meer kan
Neem bijvoorbeeld Norbert Kunst, een 66-jarige musicus die nog steeds speelt, dirigeert en lesgeeft. Hij heeft nooit serieus nagedacht over zijn pensioen. “Er was altijd een stukje maand over aan het einde van mijn geld,” zegt hij. Nu hij de AOW-leeftijd heeft bereikt, ziet hij de uitkering als een “mooi meegenomen” extraatje, maar hij maakt zich niet echt zorgen over rondkomen. Zijn plan? “Ik wil gewoon blijven doorwerken. En als ik krap kom te zitten, dan verkoop ik mijn huis en ga ik kleiner wonen.”
Kunst is niet de enige. Volgens het onderzoek verwacht bijna een op de drie zzp’ers ook na hun pensioenleeftijd door te werken om het inkomen op peil te houden. Voor velen voelt dit als een logische oplossing, vooral wanneer een uitgebreid pensioen niet haalbaar lijkt.
Pensioen als luxe voor velen
Pensioen opbouwen is voor veel zzp’ers eerder een luxe dan een vanzelfsprekendheid. Uit de cijfers van Knab blijkt dat slechts de helft van de zelfstandigen met een netto-inkomen boven de 4000 euro per maand zijn pensioen goed heeft geregeld. Voor zzp’ers met een inkomen onder de 2000 euro geldt dit voor slechts een kwart. Daarbij zetten de mensen met een lager inkomen gemiddeld slechts 7% van hun inkomen opzij voor pensioen, vergeleken met 12% voor de hogere inkomens. In vergelijking met werknemers in loondienst – waar vaak meer dan 20% wordt ingelegd – is dat een groot verschil.
Arie Leeuw, zzp’er in de bouw, weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om pensioen op te bouwen. Toen hij voor zichzelf begon, besloot hij de pensioenregeling van zijn werkgever voort te zetten, zij het in afgeslankte vorm. “In loondienst betaalt je werkgever een deel van je pensioen, dat valt ineens weg als je voor jezelf begint. En als je dan ook nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet regelen, blijft er weinig over van dat mooie uurloon.”
Kleine stapjes maken ook verschil
Financieel expert Oskar Barendse van Knab benadrukt dat zelfs kleine bijdragen aan een pensioen veel verschil kunnen maken. “Zelfs met kleine bedragen kun je een aanzienlijk bedrag opbouwen,” zegt hij. “Het is vooral belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen, zodat je geld langer kan renderen.”
Veel zzp’ers vertrouwen echter nog steeds op andere manieren om hun oude dag te financieren. De helft van hen gebruikt bijvoorbeeld een spaarrekening, terwijl bijna een op de drie hun eigen huis als pensioenvoorziening ziet. Leeuw voelt zich daar echter niet helemaal gerust op: “Het biedt wel een soort zekerheid, maar voor mij te weinig. Daarom ben ik ook iets extra’s voor mezelf gaan regelen.”
Conclusie
Ondanks alle zorgen is er voor sommigen ook een geruststellende gedachte in het blijven werken. Kunst voelt geen behoefte om te stoppen. “Ik ga door tot ik niet meer kan. Wie dan leeft, wie dan zorgt,” zegt hij nuchter. Voor hem en vele anderen lijkt de oude dag pas echt te beginnen wanneer het werk niet langer mogelijk is.
Door: de redactie
Laatste artikelen
Rijkste muziekartiest ter wereld: Jay-Z (2,5 miljard)Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay-Z, is officieel de rijkste muziekartiest ter wereld. Met een g
Crowdfunding voor persoonlijke financiële doelen: wat zijn de mogelijkheden?Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire methode om gel
Het wilde westen van crypto: hoe toezichthouders proberen grip te krijgen op DeFiDecentralized Finance (DeFi) verandert de financiële wereld fundamenteel d
Belastingaangifte kan makkelijker, geeft staatssecretaris Van Oostenbruggen toeStaatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen (BBB) erkent dat de belasti