Leestijd: ruim 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Pensioenadvocaat pleit voor AOW-leeftijd van

Pensioenadvocaat pleit voor AOW-leeftijd van 75 jaar

Nederlandse werknemers zouden volgens advocaat Theo Gommer pas op hun 75ste met pensioen moeten gaan om de stijgende kosten van de vergrijzing op te vangen.

Den Haag, 14 juli 2025 - Pensioenadvocaat Theo Gommer heeft een opvallend voorstel gedaan om de Nederlandse pensioenproblematiek aan te pakken: de AOW-leeftijd zou tegen 2050 moeten worden verhoogd naar 75 jaar. Dit schrijft hij in een reactie op de recente afscheidsspeech van voormalig DNB-president Klaas Knot.

Demografische uitdaging

Gommer baseert zijn voorstel op de veranderende demografische verhoudingen in Nederland. Bij de invoering van de AOW in 1957 waren er vijf werkenden voor elke gepensioneerde. Deze verhouding zal volgens demografische prognoses waar Gommer zich op baseert tegen 2040-2050 zijn gedaald tot slechts twee werkenden per AOW-gerechtigde.

"De oplossing is eenvoudig: gewoon een AOW-leeftijd van 75 jaar in 2050", aldus de advocaat in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op Knots oproep aan het kabinet om te investeren in de toekomst van het land om de stijgende kosten te kunnen dragen.

Kritiek op spelregelwijziging

Het voorstel roept echter vragen op over de eerlijkheid van dergelijke ingrijpende wijzigingen. De AOW-leeftijd is al geleidelijk verhoogd van 65 jaar in 2013 naar 67 jaar en 3 maanden in 2025. Een verdere verhoging naar 75 jaar zou een aanzienlijke verschuiving betekenen voor miljoenen werkenden die decennialang belasting hebben afgedragen in de verwachting rond hun 65ste of 67ste te kunnen genieten van hun pensioen.

Alternatieve oplossingen

Critici wijzen erop dat het verhogen van de pensioenleeftijd slechts een schijnoplossing is voor het vergrijzingsprobleem. Het stimuleren van gezinsvorming en het krijgen van meer kinderen wordt door sommigen als alternatief genoemd, hoewel demografische experts verdeeld zijn over de haalbaarheid en effectiviteit van dergelijke maatregelen op korte termijn.

Daarnaast wordt gewezen op gemiste kansen uit het verleden. Nederland heeft tussen 1959 en 2018 ongeveer 417 miljard euro verdiend aan aardgasbaten, maar heeft dit geld niet in een fonds geïnvesteerd zoals bijvoorbeeld Noorwegen wel deed met haar olieopbrengsten. Door het rente-op-rente-effect had een dergelijk fonds nu een aanzienlijk deel van de AOW-uitgaven kunnen financieren.

Politieke reacties

Het voorstel van Gommer zal naar verwachting tot levendige politieke discussies leiden. De vraag is of er voldoende draagvlak bestaat voor een dergelijke ingrijpende maatregel, zeker gezien het feit dat dit een verdere verschuiving zou betekenen van de 'finishlijn' voor Nederlandse werknemers.

Het debat over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel lijkt daarmee een nieuwe fase in te gaan, waarbij steeds radicalere oplossingen worden voorgesteld om de demografische uitdagingen het hoofd te bieden.


Gepubliceerd: maandag 14 juli 2025
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X