Banken adviseren contant geld in huis vanwege geopolitieke spanningen
Voor het eerst roepen Nederlandse banken consumenten op om contant geld in huis te houden. Deze aanbeveling volgt uit zorgen over toegenomen geopolitieke dreigingen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dit opmerkelijke advies markeert een nieuwe wending in hoe de betaalsector omgaat met risico’s voor het betalingsverkeer.

Overleg na de feestdagen
De NVB zal na de kerstvakantie in gesprek gaan met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Dit platform omvat niet alleen banken, maar ook De Nederlandsche Bank (DNB), maatschappelijke organisaties zoals ouderenbonden en de Consumentenbond, evenals Betaalvereniging Nederland en belangenorganisaties zoals Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland. Het overleg zal zich richten op een integraal advies voor consumenten, inclusief het gebruik van contant geld en andere maatregelen om financiële weerbaarheid te vergroten.
Hoeveel contant geld is voldoende?
Hoewel de NVB nog geen specifiek bedrag noemt, geeft de woordvoerder aan dat het advies verder gaat dan alleen cashgeld. “Het kan ook gaan om het aanhouden van een extra bankrekening of creditcard, naast het bepalen van de juiste hoeveelheid contant geld en de coupures daarvan,” aldus de NVB.
De geopolitieke spanningen werden eerder door De Nederlandsche Bank in november al genoemd als de grootste bedreiging voor het Nederlandse financiële systeem, met cybercrime als tweede grote risico. Olaf Sleijpen, directeur van DNB, benadrukte destijds dat het verstandig is om voorbereid te zijn op situaties waarin de betaalinfrastructuur langdurig verstoord kan zijn.
Voorbereiding voor storingen
Sleijpen wijst erop dat consumenten een bedrag aan contant geld moeten aanhouden om voorbereid te zijn op verstoringen in het betalingsverkeer. “De overheid biedt een overzicht van essentiële noodvoorzieningen, waaronder contant geld voor boodschappen voor minimaal twee dagen,” aldus Sleijpen.
Het Nibud gaf in 2021 al het advies om minstens €50 contant achter de hand te houden, voornamelijk voor kortdurende storingen. Tegenover consumentenprogramma Kassa gaf het instituut onlangs aan dat dit bedrag mogelijk moet worden verhoogd, zodat er voldoende geld is voor enkele dagen boodschappen en brandstof.
Kwetsbaarheid van elektronisch betalingsverkeer
Het Nederlandse elektronische betalingsverkeer is afhankelijk van internet en elektriciteit, waardoor het gevoelig is voor verstoringen of aanvallen. Bank- en creditcardbetalingen lopen bijna volledig via de netwerken van Visa en Mastercard. Hoewel iDeal en overschrijvingen via een losstaand systeem worden verwerkt, blijft de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen een aandachtspunt.
De banken benadrukken dat consumenten hun financiële weerbaarheid moeten vergroten, juist nu de geopolitieke dreigingen toenemen. Met het advies om contant geld in huis te houden, willen zij bijdragen aan de stabiliteit van de samenleving in onzekere tijden.
Door: de redactie
Laatste artikelen
Rijkste muziekartiest ter wereld: Jay-Z (2,5 miljard)Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay-Z, is officieel de rijkste muziekartiest ter wereld. Met een g
Crowdfunding voor persoonlijke financiële doelen: wat zijn de mogelijkheden?Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire methode om gel
Het wilde westen van crypto: hoe toezichthouders proberen grip te krijgen op DeFiDecentralized Finance (DeFi) verandert de financiële wereld fundamenteel d
Belastingaangifte kan makkelijker, geeft staatssecretaris Van Oostenbruggen toeStaatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen (BBB) erkent dat de belasti