Leestijd: Bijna 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ AOW-financiering bereikt kantelpunt: belasti

AOW-financiering bereikt kantelpunt: belastingbetalers dragen nu meerderheid van kosten

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis wordt meer dan de helft van de AOW-uitkeringen gefinancierd uit algemene belastingmiddelen. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen aan dat de traditionele premiefinanciering van de staatspensioenen onder druk staat.

Dramatische verschuiving sinds 2000

Waar AOW-uitkeringen tot 2000 volledig gedekt konden worden door werknemerspremies, is er sindsdien een dramatische verschuiving opgetreden. De premie-inkomsten stegen met slechts 14 procent, terwijl de uitgaven aan AOW-uitkeringen explosief toenamen met 172 procent.

"De vergrijzing is de hoofdoorzaak van deze ontwikkeling," verklaarde voormalig CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in een reactie op de cijfers. "Het aantal AOW-gerechtigden groeit, mensen leven langer en de uitkeringen zijn verhoogd door koppeling aan het minimumloon."

Groeiende staatslasten

De overheidssteun groeide van 0,7 miljard euro in 2001 - toen goed voor 4 procent van de AOW-kosten - naar 28,5 miljard euro in 2024, wat neerkomt op bijna 55 procent van alle AOW-uitgaven. Deze ontwikkeling legt beslag op bijna 6 procent van de totale overheidsuitgaven.

Van Mulligen waarschuwde eerder dat dit systeem niet oneindig houdbaar is. "Er moet een keuze gemaakt worden tussen hogere AOW-premies of het verhogen van de pensioenleeftijd."

Toekomstige uitdagingen

De huidige trend roept vragen op over de houdbaarheid van het Nederlandse pensioenstelsel. Met een verder vergrijzende samenleving dreigen de kosten voor toekomstige generaties onbeheersbaar te worden, wat mogelijk ingrijpende hervormingen noodzakelijk maakt.

Gebaseerd op CBS-cijfers over AOW-financiering


Gepubliceerd: woensdag 16 juli 2025
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X