Leestijd: Bijna 3 minuten

HomeGeld in en om het huis ⤍ Zonnepanelen en de salderingsregeling: hoe z

Zonnepanelen en de salderingsregeling: hoe zit het nu echt?

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in Nederland. Niet alleen omdat ze goed zijn voor het milieu, maar ook omdat ze flink kunnen schelen op de energierekening. Een belangrijke reden daarvoor is de zogenaamde salderingsregeling. Maar wat houdt die regeling in en wat gaat er de komende jaren veranderen? We leggen het uit.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling maakt het mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om zelf opgewekte stroom die ze niet direct verbruiken, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Die teruggeleverde stroom wordt vervolgens verrekend met de stroom die ze van het net afnemen. Stel: je wekt op een zonnige dag meer stroom op dan je nodig hebt. Die extra stroom lever je terug aan het net. Op momenten dat je juist meer stroom verbruikt dan je opwekt, gebruik je stroom van het net. Aan het einde van het jaar betaal je alleen voor het verschil tussen wat je hebt afgenomen en teruggeleverd: je nettoverbruik.

Dankzij deze regeling konden huishoudens tot nu toe flink besparen op hun energierekening. De salderingsregeling is daardoor een belangrijke stimulans geweest voor de groei van zonne-energie in Nederland.

De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft per 1 januari 2027

Wat verandert er per 2027?

De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling definitief wordt afgeschaft per 1 januari 2027. Vanaf dat moment kun je niet langer de teruggeleverde stroom volledig wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier voor de stroom die je teruglevert. Die vergoeding ligt meestal lager dan de prijs die je betaalt voor stroom die je afneemt.

Tot en met eind 2026 kun je nog volledig gebruik maken van de huidige salderingsregeling. Daarna vervalt deze mogelijkheid en wordt overstappen naar een model met een terugleververgoeding onvermijdelijk.

Waarom wordt de regeling afgeschaft?

Er zijn meerdere redenen voor de afschaffing. Naarmate steeds meer huishoudens zonnepanelen installeren, nemen de belastingopbrengsten van de overheid af. Dit leidt tot hogere lasten voor huishoudens zonder zonnepanelen, wat als oneerlijk wordt beschouwd. Ook zorgt de regeling voor een minder efficiënte inzet van het elektriciteitsnet. Door de afschaffing wil de overheid stimuleren dat zonne-energie slimmer wordt gebruikt, bijvoorbeeld door directe consumptie of energieopslag.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je al zonnepanelen, dan profiteer je nog tot eind 2026 van de volledige salderingsregeling. Vanaf 2027 ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je niet zelf gebruikt. Heb je nog geen zonnepanelen, maar overweeg je die aan te schaffen? Dan kun je nog een paar jaar voordeel halen uit de huidige regeling. Daarna blijft zonne-energie waarschijnlijk aantrekkelijk, maar de terugverdientijd kan iets langer worden omdat je minder voordeel haalt uit teruglevering.

Conclusie

De salderingsregeling heeft zonne-energie in Nederland een flinke duw in de rug gegeven. Tot en met 2026 blijft de regeling van kracht, maar vanaf 2027 komt daar definitief een einde aan. Als je zonnepanelen hebt of nog wilt plaatsen, is het verstandig om rekening te houden met deze veranderingen. Zonnepanelen blijven interessant, maar het loont om ook te kijken naar manieren om de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken.


X