Leestijd: 1½ minuut

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Wet tegen hoge huurprijzen nadert goedkeurin

Wet tegen hoge huurprijzen nadert goedkeuring ondanks bezwaren van VVD en BBB

De wetgeving die tot doel heeft de hoge huurprijzen in de vrije sector te reguleren, is weer een stap dichterbij. Na goedkeuring door de Tweede Kamer, lijkt ook de Eerste Kamer een meerderheid te hebben die de wet steunt. Echter, de VVD en BBB uiten hun zorgen over mogelijke negatieve gevolgen, zoals een aanzienlijke vermindering van het aanbod aan huurwoningen.

Politieke steun en weerstand

In de afgelopen maanden was de steun voor de wet onzeker, totdat de PVV eind april aangaf mogelijk vóór te gaan stemmen. Dinsdag bevestigde PVV-senator Alexander Van Hattem deze steun in de Eerste Kamer. Volgens Van Hattem staat de PVV 'in principe positief tegenover de wet' om te voorkomen dat 'huurprijzen, met name in de vrije huursector, de pan uitrijzen'.

Hierdoor lijkt de Wet betaalbare huur, geïntroduceerd door demissionair minister Hugo de Jonge (CDA), nog net voor zijn vertrek te worden goedgekeurd. Het proces verliep niet zonder hobbels; zelfs dinsdag besteedden senatoren uren aan de bespreking van de wet, die op 1 juli moet ingaan. De stemming staat gepland voor volgende week dinsdag.

Doelstellingen van de wet

De wet is ontworpen om de ‘exorbitant hoge huurprijzen’, vooral in stedelijke gebieden, te beperken. De Jonge vindt het bijvoorbeeld 'oneerlijk om 1.500 euro voor 40 vierkante meter te vragen'. Een nieuw puntenstelsel zal de maximale huurprijs voor huurhuizen in het middensegment bepalen, vergelijkbaar met het bestaande systeem voor sociale huurwoningen. De bovengrens voor middenhuur wordt 1.123 euro per maand.

Volgens het ministerie zullen ongeveer 300.000 huurders profiteren van lagere huurprijzen als de wet wordt aangenomen. Gemiddeld zullen deze huurders 190 euro per maand minder betalen. Deze verlaging geldt echter alleen voor nieuwe huurcontracten die na 1 juli worden getekend.

Kritiek en mogelijke effecten

De bouw- en verhuursector hebben maandenlang fel geprotesteerd tegen de nieuwe wet. Ook VVD en BBB zijn sterke tegenstanders. Zij vrezen dat de wet averechts zal werken, resulterend in de verkoop van veel huurwoningen omdat het verhuren ervan niet langer rendabel zou zijn. Uit cijfers van huurmonitor Pararius blijkt dat in het eerste kwartaal van 2024 al minder huurwoningen zijn bijgebouwd om deze redenen.

BBB-Kamerlid Mona Keijzer, aankomend minister van Volkshuisvesting, heeft eerder kritiek geuit op de wet: ‘Het klinkt lekker, de huren verlagen, maar je bereikt niet het doel dat je wilt bereiken. Onderaan de streep moet je ook rekenen.’

Toekomstige ontwikkelingen

Hoewel het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB binnenkort aantreedt, lijkt dit geen invloed te hebben op de geplande huurwet. Eind april bleek dat PVV en NSC, samen met de oppositie, een meerderheid vormen voor deze wet. VVD en BBB hebben vooralsnog geen invloed kunnen uitoefenen om de wet tegen te houden.


Gepubliceerd: maandag 24 juni 2024
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X