Kinderopvang Wordt Duurder voor Lage Inkomens, Goedkoper voor Hoge Inkomens
Voorzitter Karen Strengers van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMKO) uit zware kritiek op het kinderopvangbeleid van het kabinet-Schoof. Volgens Strengers ondergraaft het kabinet zijn eigen beleid door de maximum-uurprijs voor kinderopvang in 2026 niet te indexeren, een maatregel die 254 miljoen euro moet besparen. "Het kabinet neemt gewoon geen logische beslissing", stelt Strengers, die geen enkel argument ziet voor deze bezuiniging behalve budgettaire redenen.
Financiële Druk en Onzekerheid
Strengers benadrukt dat de kinderopvangsector regelmatig het slachtoffer is van overheidsbezuinigingen. "Sinds de Wet kinderopvang in 2005 wordt er steeds bezuinigd op de kinderopvangtoeslag of de maximum-uurprijs wanneer de overheid geld nodig heeft. Dit creëert een sector die continu onder stress staat en in onzekerheid verkeert, wat zowel ouders als personeel raakt."
Hersteloperatie in de Kinderopvang
Volgens Strengers was het extra geld dat in 2023 en 2024 naar de kinderopvang ging, bedoeld als hersteloperatie. De gestegen loonkosten, huisvestingskosten en energieprijzen werden namelijk niet door de overheid vergoed, wat leidde tot hogere tarieven en minder afgenomen uren kinderopvang door ouders. Ouders met lage inkomens stopten zelfs geheel met kinderopvang, wat personeel de sector uit dreef en kinderopvangcentra deed sluiten. Uiteindelijk besloot de overheid om dit verschil recht te trekken.
Nieuwe Financiering van Kinderopvang
Voormalig minister Karien van Gennip introduceerde een nieuwe financiering van de kinderopvang om een einde te maken aan structurele onzekerheden. Het plan is om stapsgewijs 96 procent van de kinderopvangkosten voor alle werkende ouders te vergoeden, waarbij uiteindelijk de kinderopvangtoeslag verdwijnt en kinderopvangorganisaties het geld rechtstreeks van de overheid ontvangen. Ouders met de laagste inkomens krijgen al 96 procent vergoed, en voor ouders met jaarinkomens tot 150.000 euro gebeurt dit uiterlijk in 2027.
Kritiek op Onbetrouwbaarheid van de Overheid
Strengers benadrukt dat 80 procent van de kinderopvangkosten naar salarissen gaat en 15 tot 20 procent naar huisvesting en energie. "Onze kosten zijn niet flexibel en de salarissen zijn al laag, gemiddeld 17 procent minder dan in het basisonderwijs. We verwachten in 2025 een kostenstijging van 5 tot 7 procent, wat de totale kosten boven de maximum-uurprijs uit zal doen komen. Ouders zullen het verschil moeten bijbetalen, wat vooral voor de laagste inkomens onbetaalbaar wordt."
Oproep tot Indexatie
Strengers roept de overheid op om nog wat langer de tijd te nemen voor de nieuwe kinderopvangfinanciering, zodat er geld beschikbaar komt voor de indexatie van de maximum-uurprijs. "Het is toch al moeilijk om de deadline van 2027 te halen, dus het is helemaal niet erg als het wat langer duurt. Zolang die indexatie er maar wel komt."
Door: de redactie
Laatste artikelen
Rijkste muziekartiest ter wereld: Jay-Z (2,5 miljard)Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay-Z, is officieel de rijkste muziekartiest ter wereld. Met een g
Crowdfunding voor persoonlijke financiële doelen: wat zijn de mogelijkheden?Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire methode om gel
Het wilde westen van crypto: hoe toezichthouders proberen grip te krijgen op DeFiDecentralized Finance (DeFi) verandert de financiële wereld fundamenteel d
Belastingaangifte kan makkelijker, geeft staatssecretaris Van Oostenbruggen toeStaatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen (BBB) erkent dat de belasti