Financiële stress treft driekwart van de Nederlanders: minder uitgeven prioriteit in 2025
Driekwart van de Nederlanders ervaart financiële stress, blijkt uit een recent onderzoek van Nationale Nederlanden. Deze toenemende druk heeft veel mensen ertoe aangezet om hun uitgavenpatroon kritisch te bekijken. Het beter beheren van financiën is dan ook een van de populairste goede voornemens voor 2025.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat 70% van de respondenten aangeeft dat financiële stress invloed heeft op hun dagelijks leven. Van deze groep geeft bijna 15% aan hier (zeer) veel last van te hebben. Factoren zoals lagere inkomens, hogere schulden, minder spaargeld en angst voor onverwachte uitgaven spelen hierbij een belangrijke rol.
Generatie Z en financiële zorgen
Bij Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, is de impact van financiële stress bijzonder groot. Naast de druk op hun emotionele welzijn blijken zij echter ook een generatie te zijn die vaker nieuwe wegen bewandelt om hun financiële toekomst te waarborgen. Zij kiezen bijvoorbeeld vaker voor beleggen en investeren in cryptocurrency, in tegenstelling tot oudere generaties.
Zelfstandigen en ondernemers
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kampen vaak met financiële onzekerheden, waaronder wisselende inkomsten en een gebrek aan pensioenopbouw. Bijna 50% van hen geeft aan dat het opbouwen van pensioenvermogen volgend jaar prioriteit heeft, terwijl momenteel nog 40% daar niets voor geregeld heeft. Meer dan 80% van de zzp’ers zegt financiële stress te ervaren.
Ook ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) hebben ambitieuze plannen voor 2025. Naast een focus op omzet- en winstgroei staan klant- en medewerkerstevredenheid hoog op de agenda. Werkgevers erkennen steeds meer het belang van financiële vitaliteit bij medewerkers, naast hun fysieke en mentale welzijn.
De weg naar meer financiële rust
De behoefte aan financiële rust vertaalt zich niet alleen naar minder uitgaven, maar ook naar meer sparen en plannen voor de toekomst. Voor werknemers staat bijvoorbeeld het aanleggen van een buffer voor later centraal. Door bewust om te gaan met financiën en goede gewoonten te ontwikkelen, hoopt men grip te krijgen op de onzekerheden van het leven.
Door: de redactie
Laatste artikelen
De voor- en nadelen van debanking: meer autonomie versus risico'sHoewel concrete cijfers ontbreken, groeit in bepaalde kringen de belangstelling voor het ve
Economische impact van chronische slapeloosheid beloopt miljardenSlaapgebrek onder Nederlandse werknemers veroorzaakt jaarlijks bijna drie miljard euro econ
10 dingen waar je ongemerkt tientallen euro's per maand aan uitgeeftJe bankrekening loopt elke maand leger dan verwacht, maar je hebt geen idee waar al dat
Financiële veranderingen in Nederland per 1 juli 2025Per 1 juli 2025 treden verschillende belangrijke financiële wijzigingen in werking die van invloed zi