Vrees voor ‘Zwarte Maandag’ groeit
Europese beurzen kelderen door Amerikaanse importheffingen
De wereldwijde aandelenmarkten staan onder zware druk door de nieuwe importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Maandag openden de Europese beurzen met forse verliezen, waarbij de Nederlandse AEX-index een daling van ruim 4 procent liet zien. Later op de dag liep het verlies zelfs op tot meer dan 6 procent. Amerikaanse financiële experts vrezen een herhaling van ‘Zwarte Maandag’ uit 1987, toen in één dag 500 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.

Handelsoorlog escaleert
De dalende koersen zijn een direct gevolg van de wederkerige importtarieven die Trump vorige week aankondigde. Deze maatregelen zijn gericht tegen landen die als reactie op eerdere Amerikaanse handelsmaatregelen eigen invoertarieven hebben ingevoerd. Zo geldt er nu een tarief van 34 procent op Chinese goederen, 20 procent op Japanse producten en 10 procent op Australische handelswaar. Voor Chinese goederen steeg de totale importbelasting zelfs naar 54 procent. Daarnaast voerde Amerika een heffing van 25 procent in op buitenlandse auto’s.
Trump verdedigt de maatregelen door te stellen dat ze een einde moeten maken aan oneerlijke handelspraktijken en benadrukt dat ze nodig zijn om het land sterker te maken. “Je hebt soms een medicijn nodig om iets beter te maken,” verklaarde hij tijdens een persmoment. Toch lijken de tarieven op korte termijn vooral economische schade te veroorzaken.
Grootste verliezen sinds COVID-19
De Amerikaanse beurzen kregen vorige week al harde klappen. De Dow Jones verloor twee dagen achter elkaar 5 procent, wat de grootste dalingen sinds de COVID-19-pandemie in 2020 markeert. Ook internationaal daalden aandelenkoersen fors. Beleggers vrezen dat de handelsoorlog kan leiden tot een recessie.
Niet alleen aandelenmarkten worden getroffen; ook cryptovaluta zoals bitcoin staan onder druk. De waarde van één bitcoin daalde afgelopen weekend met bijna 8 procent en zakte maandagochtend tot onder de 68.000 euro, het laagste niveau sinds november 2024. Ter vergelijking: in januari bereikte bitcoin nog een piek van meer dan 100.000 euro.
Wereldwijde impact: Azië en Europa zwaar getroffen
De gevolgen van de handelsoorlog zijn wereldwijd voelbaar. In Azië kelderden de beurzen maandagochtend fors:
- De Nikkei in Tokio verloor uiteindelijk 6 procent.
- De beurs in Hongkong maakte een duikvlucht van 12,5 procent, het diepste verlies in 16 jaar.
- De Chinese beurs zakte met 8 procent en Taiwan verloor bijna 10 procent.
- Ook India en Australië zagen verliezen van respectievelijk bijna 4 en meer dan 4 procent.
In Europa waren de effecten eveneens dramatisch:
- De Duitse DAX-index daalde bijna 10 procent.
- De Britse FTSE verloor bij opening al 6 procent.
- De Franse CAC40 noteerde een daling van 7 procent.
- Op het Damrak in Amsterdam zakte de AEX-index na een openingsverlies van ruim 4 procent binnen een halfuur naar ruim 6 procent verlies.
Angst voor nieuwe ‘Black Monday’
Amerikaanse beurscommentatoren waarschuwen dat deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een herhaling van ‘Black Monday’, de grote beurskrach op Wall Street in oktober 1987 waarbij zo’n 500 miljard dollar verloren ging. Volgens schattingen hebben Trumps maatregelen tot nu toe al gezorgd voor een verlies van ongeveer 10 miljard dollar in Amerika, wat groter is dan tijdens de zwaarste week van de financiële crisis in 2008.
Met beleggers wereldwijd die hun zorgen uiten over het handelsbeleid van Trump, lijkt er weinig optimisme te zijn over een snelle oplossing voor deze escalerende handelsoorlog. Terwijl markten blijven dalen, groeit de vrees dat deze maandag als een historische dag zal worden herinnerd: mogelijk een nieuwe ‘Zwarte Maandag’.
Door: de redactie
Laatste artikelen
Wat betekenen de Amerikaanse importheffingen voor jou?De Verenigde Staten hebben onder verschillende regeringen, van Trump tot Biden, herhaaldelijk importheff
Vrees voor ‘Zwarte Maandag’ groeitEuropese beurzen kelderen door Amerikaanse importheffingenDe wereldwijde aandelenmarkten staan onder zware druk door d
Rijkste muziekartiest ter wereld: Jay-Z (2,5 miljard)Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay-Z, is officieel de rijkste muziekartiest ter wereld. Met een g
Crowdfunding voor persoonlijke financiële doelen: wat zijn de mogelijkheden?Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire methode om gel