Prijswijzigingen
Deze prijswijzigingen gaan in per 1 juli 2024
Vandaag (1 juli 2024) vinden er diverse prijswijzigingen plaats als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving en inflatiecorrecties. Deze veranderingen hebben directe gevolgen voor je uitgaven. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen die je in je portemonnee zult merken.
1. Postzegelprijs stijgt
Vanaf 1 juli worden postzegels duurder. PostNL verhoogt de prijs van een postzegel van 1,09 euro naar 1,14 euro. Dit is noodzakelijk om de hogere loonkosten voor bezorgers te compenseren en verdere verliezen te voorkomen.
2. Variabele energietarieven wijzigen
Heb je een variabel energiecontract? Dan kunnen je tarieven per 1 juli wijzigen. Energieleveranciers passen hun prijzen aan op basis van marktomstandigheden. Controleer daarom de actuele tarieven bij je energieleverancier.
3. Duurdere internet- en tv-abonnementen
Veel internetproviders verhogen hun tarieven per 1 juli, rekening houdend met een inflatiecorrectie van 3,8 procent. Ziggo-klanten betalen bijvoorbeeld 1,50 euro meer per maand voor een internet- en tv-abonnement. KPN verhoogt zijn prijzen met 3,8 procent, en bij Online.nl kunnen de prijsstijgingen oplopen tot 4,50 euro per maand.
4. Huurverhoging sociale huurwoningen
Verhuurders van sociale huurwoningen mogen per 1 juli de huur verhogen. Voor huurders met een kale huur van 300 euro of meer stijgt de huur met maximaal 5,8 procent. Bij een lagere huur mag de verhoging maximaal 25 euro zijn. Huurders met een hoog inkomen kunnen te maken krijgen met nog hogere huurverhogingen, afhankelijk van hun inkomen.
5. Stijging minimumuurloon
Het minimumuurloon stijgt per 1 juli met 3,1 procent van 13,27 euro naar 13,68 euro. Dit heeft ook gevolgen voor uitkeringen zoals AOW en UWV-uitkeringen, die mee omhoog gaan.
6. Dubbele kinderbijslag voor kinderen met extra zorg
Ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, ontvangen vanaf 1 juli automatisch dubbele kinderbijslag. Dit geldt voor kinderen met een indicatie voor Wet langdurige zorg (Wlz). De kinderbijslag kan met terugwerkende kracht voor zes maanden worden aangevraagd.
7. Vervallen wettelijke vakantiedagen
Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Vakantiedagen die in 2023 zijn opgebouwd, vervallen dus per 1 juli 2024 als ze niet zijn opgenomen.
8. Vrachtwagenrijbewijs voor elektrische bedrijfswagens
Bestuurders van elektrische bedrijfswagens die meer dan 3500 kilo wegen, hebben per 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dit kan een flinke kostenpost zijn voor ondernemers, met kosten voor het rijbewijs oplopend tot 2600 euro. Bedrijfswagens aangeschaft voor 1 oktober 2023 mogen wel bestuurd blijven worden met een rijbewijs B.
9. Lagere zorgpremie voor wanbetalers
Wanbetalers van de zorgpremie die via het CAK betalen, zien per 1 juli hun premie dalen van 175,20 euro naar 160,60 euro per maand. Dit biedt enige verlichting voor degenen die moeite hebben met hun zorgpremiebetaling.
Door: de redactie
Laatste artikelen
De voor- en nadelen van debanking: meer autonomie versus risico'sHoewel concrete cijfers ontbreken, groeit in bepaalde kringen de belangstelling voor het ve
Economische impact van chronische slapeloosheid beloopt miljardenSlaapgebrek onder Nederlandse werknemers veroorzaakt jaarlijks bijna drie miljard euro econ
10 dingen waar je ongemerkt tientallen euro's per maand aan uitgeeftJe bankrekening loopt elke maand leger dan verwacht, maar je hebt geen idee waar al dat
Financiële veranderingen in Nederland per 1 juli 2025Per 1 juli 2025 treden verschillende belangrijke financiële wijzigingen in werking die van invloed zi