Leestijd: 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ De Grote Geldverschuiving: Waarom Lopen Onze

De Grote Geldverschuiving: Waarom Lopen Onze Betaalrekeningen Leeg?

Het totale saldo van Nederlandse spaarrekeningen heeft een historische mijlpaal bereikt door de 480 miljard euro te passeren. In slechts vier jaar tijd is er meer dan 100 miljard euro aan spaargeld bijgekomen, waarbij de groei steeds sneller verloopt.

Maandelijks worden nieuwe spaarrecords gevestigd, zoals blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Alleen al in de afgelopen maand groeide het totaalbedrag met ongeveer 4 miljard euro tot een indrukwekkende 480,9 miljard euro.

"De snelheid waarmee het spaargeld groeit is werkelijk uitzonderlijk," verklaart CBS-econoom Frank Notten. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt bovendien een opmerkelijke trend naar voren: terwijl de spaartegoeden fors toenemen, daalt tegelijkertijd het bedrag op onze lopende rekeningen.

In het derde kwartaal van 2013 stond er in totaal 54,7 miljard euro op alle Nederlandse betaalrekeningen. Dit bedrag steeg gestaag tot 130,8 miljard euro in het tweede kwartaal van 2022. "Daarna zette een daling in en in het eerste kwartaal van dit jaar is het totaalbedrag op de lopende rekeningen teruggelopen tot 110,5 miljard euro," aldus Notten.

Vanaf datzelfde tweede kwartaal in 2022 liet het spaargeld juist een omgekeerde beweging zien: een toename van 423,5 miljard euro tot bijna 481 miljard euro nu. Het is geen toeval dat deze omslag samenvalt met de aankondiging van de eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni 2022. Na een periode van negatieve rente werd deze in het najaar weer positief.

De Nederlandse voorkeur voor sparen boven beleggen

"De rente is de voor de hand liggende verklaring," zegt Marten van Garderen, consumenteneconoom bij ING, over onze toegenomen spaardrift. "Sparen loont weer. Het is opnieuw aantrekkelijk geworden. Bovendien hebben Nederlanders traditioneel een sterkere neiging tot sparen dan tot beleggen."

Maar er speelt meer, weet de ING-econoom. Het afgelopen jaar steeg de totale hoeveelheid geld op betaal- en spaarrekeningen met 4,4 procent, aanzienlijk meer dan het gebruikelijke percentage van 2,5 procent. "Er is simpelweg meer geld in omloop. De lonen zijn gestegen terwijl de inflatie is gedaald." Dit extra beschikbare geld vindt vervolgens gemakkelijk zijn weg naar de spaarrekening.


Gepubliceerd: donderdag 10 april 2025
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X