Leestijd: ruim 6 minuten

HomeBudgettering en geldbeheer ⤍ Help, Ik Kan Niet met Geld Omgaan!

Praktische Tips voor Jou (en je Partner)

Help, Ik Kan Niet met Geld Omgaan!

Veel mensen worstelen met geldbeheer. Misschien herken je het wel: elke maand is je salaris op voordat je het weet, of je maakt je zorgen omdat je vriend niet met geld kan omgaan. Of misschien zeg je het zelf al: "Help, ik kan niet met geld omgaan!" Goed nieuws: het is nooit te laat om te leren omgaan met geld, voor jezelf én binnen je relatie.

In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap grip krijgt op je financiën, hoe je omgaat met een partner die niet met geld om kan gaan en hoe je samen aan een stabiele financiële toekomst werkt.

Niet kunnen omgaan met geld: wat betekent dat eigenlijk?

Niet met geld kunnen omgaan kan voor iedereen iets anders betekenen. Voor de één betekent het moeite hebben om een budget op te stellen en je eraan te houden, voor de ander betekent het impulsief geld uitgeven aan onnodige dingen. Soms ben je zelf degene die denkt: "Ik kan niet met geld omgaan." Soms merk je dat jouw partner of vriend niet met geld kan omgaan, en dat heeft weer gevolgen voor jullie gezamenlijke financiële situatie.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van niet kunnen omgaan met geld:

  • Geen inzicht hebben in inkomsten en uitgaven.
  • Geen spaargeld hebben of altijd rood staan.
  • Onnodige schulden maken (zoals door overmatig gebruik van creditcards).
  • Regelmatig te laat betalen van rekeningen.
  • Impulsieve aankopen doen zonder rekening te houden met de gevolgen.

Waarom vinden mensen het moeilijk om met geld om te gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet met geld kunnen omgaan. Soms heeft het te maken met opvoeding, soms met gebrek aan kennis, en soms met emotionele factoren.

Soms merk je dat jouw partner of vriend niet met geld kan omgaan, en dat heeft weer gevolgen voor jullie gezamenlijke financiële situatie

Gebrek aan financiële opvoeding

Veel mensen hebben van huis uit nooit geleerd hoe ze moeten omgaan met geld. Zaken als budgetteren, sparen en investeren komen op school nauwelijks aan bod. Als je ouders ook moeite hadden met geldbeheer, kan het lastig zijn om hier zelf grip op te krijgen.

Emotioneel uitgeven

Sommige mensen gebruiken winkelen of geld uitgeven als een manier om met stress, verveling of verdriet om te gaan. Dit wordt ook wel ‘emotioneel uitgeven’ genoemd. Het kan tijdelijk goed voelen, maar op de lange termijn levert het financiële stress op.

Onrealistische verwachtingen en groepsdruk

Social media en de maatschappij kunnen een vertekend beeld geven van hoe anderen met geld omgaan. Je ziet mensen die dure reizen maken of een luxe levensstijl hebben, en dat geeft druk om mee te doen, zelfs als je het eigenlijk niet kunt betalen.

Wat te doen als je zelf niet met geld kunt omgaan?

"Help, ik kan niet met geld omgaan!" Als je jezelf dit hoort zeggen, dan is het tijd voor actie. Hier zijn zeven praktische stappen die je vandaag nog kunt zetten.

  1. Krijg inzicht in je financiën
    Schrijf al je inkomsten en uitgaven op. Gebruik hiervoor een app zoals Dyme of een simpel Excel-bestand. Wees eerlijk over wat je uitgeeft, zelfs aan kleine bedragen zoals koffie onderweg. Dit geeft overzicht en helpt je zien waar het geld blijft.
  2. Maak een budget
    Zodra je overzicht hebt, maak je een maandbudget. Bepaal wat je vaste lasten zijn (huur, energie, verzekeringen) en hoeveel je overhoudt voor boodschappen, vervoer en vrije tijd. Vergeet niet een potje te maken voor sparen!
  3. Stel spaardoelen
    Sparen wordt makkelijker als je een concreet doel hebt. Spaar bijvoorbeeld voor een buffer van drie maanden vaste lasten of voor een vakantie. Automatisch sparen helpt: stel een automatische overschrijving in net nadat je salaris is gestort.
  4. Vermijd impulsieve aankopen
    Wacht 24 uur voordat je iets koopt dat niet noodzakelijk is. Deze ‘afkoelperiode’ voorkomt dat je dingen koopt waar je later spijt van krijgt.
  5. Leer omgaan met verleidingen
    Laat je pinpas vaker thuis of verwijder shopping-apps van je telefoon. Maak gebruik van boodschappenlijstjes om impulsieve aankopen in de supermarkt te vermijden.
  6. Vergroot je financiële kennis
    Lees boeken of volg een cursus over persoonlijke financiën. Er zijn talloze gratis bronnen, zoals Nibud of de website van Wijzer in Geldzaken.
  7. Zoek hulp als het niet lukt
    Als je ondanks alles zegt: "Ik kan echt niet met geld omgaan", overweeg dan professionele hulp. Een budgetcoach of schuldhulpverlener kan samen met jou een plan maken.

Wat te doen als je vriend of partner niet met geld kan omgaan?

Je partner of vriend kan niet met geld omgaan, en dat is lastig. Geldproblemen zijn één van de grootste oorzaken van relatieconflicten. Maar gelukkig kun je daar samen aan werken.

  1. Bespreek het probleem open en eerlijk
    Begin een gesprek zonder verwijten te maken. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat we moeite hebben met geldzaken. Zullen we daar samen naar kijken?” Als je zegt: "Mijn vriend kan niet met geld omgaan" in de vorm van een beschuldiging, is de kans groter dat hij zich afsluit.
  2. Maak gezamenlijke afspraken
    Bespreek hoe jullie het geld gaan beheren. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel er op de gezamenlijke rekening komt, wie welke rekeningen betaalt, en hoeveel jullie sparen.
  3. Geef ruimte en verantwoordelijkheid
    Je partner moet ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Jij kunt niet alles regelen. Stimuleer hem of haar om inzicht te krijgen in de eigen uitgaven en geef ruimte om fouten te maken en daarvan te leren.
  4. Maak een gezamenlijk spaardoel
    Sparen voor iets leuks (vakantie, huis, auto) motiveert meer dan sparen uit noodzaak. Het kan een positieve draai geven aan geldzaken binnen de relatie.
  5. Zoek samen hulp als het nodig is
    Als je merkt dat je partner echt niet met geld kan omgaan en het lukt jullie samen niet, overweeg dan een onafhankelijk iemand in te schakelen. Dat kan een financieel adviseur zijn, een budgetcoach of een maatschappelijk werker.

Mensen die niet met geld kunnen omgaan: hoe herken je de signalen?

Soms herken je pas laat dat iemand niet goed met geld kan omgaan. Hier zijn signalen om op te letten bij je partner, vriend of in je eigen situatie:

  • Regelmatig geld lenen of betalingsregelingen treffen.
  • Geen overzicht hebben van vaste lasten en abonnementen.
  • Rekeningen blijven liggen of incassobrieven ontvangen.
  • Veel emotionele stress over geld.
  • Snel geld willen verdienen met risicovolle investeringen of gokken.

Tips voor omgaan met geld binnen een relatie

Geldzaken binnen een relatie zijn gevoelig. Hier zijn wat extra tips:

  • Transparantie: Wees open over schulden, uitgaven en inkomsten.
  • Gelijkheid: Zorg dat beide partners betrokken zijn bij het beheren van geld.
  • Waardering: Waardeer elkaars sterke punten. Misschien is de één goed in besparen en de ander in beleggen.
  • Grenzen: Spreek af hoeveel ieder vrij mag besteden zonder overleg.

Wat als je vriend echt niet met geld om kan gaan?

"Mijn vriend kan niet met geld omgaan." Als je dat denkt, en het gaat ten koste van jullie gezamenlijke toekomst, moet je grenzen stellen. Bescherm jezelf door bijvoorbeeld een eigen spaarrekening te houden. Zorg ervoor dat je niet opdraait voor andermans schulden.

Juridische bescherming

Als je samenwoont of getrouwd bent, is het slim om te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Een geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen kan ervoor zorgen dat jij aansprakelijk wordt voor de schulden van je partner. Informeer bij een financieel adviseur hoe je dat kunt voorkomen.

Leren omgaan met geld: iedereen kan het!

Zelfs als je nu zegt: "Help, ik kan niet met geld omgaan!" of denkt dat mensen niet met geld kunnen omgaan, betekent dat niet dat het altijd zo blijft. Geldbeheer is een vaardigheid die je kunt leren, net zoals fietsen of koken.

Begin klein:

  • Houd een kasboek bij.
  • Maak een spaarpotje.
  • Stel wekelijkse doelen.

En wees niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt fouten, maar elke stap die je zet, brengt je dichter bij financiële rust.

Samenvattend

  • Niet met geld kunnen omgaan betekent vaak een gebrek aan inzicht, impulsief uitgeven en geen spaargeld opbouwen.
  • Als jij of je partner moeite heeft met geldbeheer, begin dan met kleine stappen naar overzicht en controle.
  • Open communicatie en duidelijke afspraken binnen je relatie zijn cruciaal.
  • Schakel professionele hulp in als dat nodig is.

👉 Onthoud: financiële vaardigheden zijn te leren, en jij kunt vandaag nog beginnen!


X