Leestijd: Bijna 2 minuten

HomeGeld in het Nieuws ⤍ Nederland versterkt samenwerking rond wereld

Nederland versterkt samenwerking rond wereldwijde minimumbelasting

Nederland heeft op 31 oktober en 1 november vertegenwoordigers uit meer dan 60 landen ontvangen om samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te spreken over de wereldwijde minimumbelasting. Deze bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de invoering van de belastinghervorming die in 2021 is overeengekomen door 140 landen.

Met de invoering van een minimumbelasting van 15% voor multinationale ondernemingen hoopt men belastingontwijking effectiever aan te pakken en een eerlijker belastingklimaat wereldwijd te creëren.

Wet minimumbelasting 2024

Nederland heeft al voorbereidende stappen gezet door de invoering van de Wet minimumbelasting 2024, die op 1 januari van kracht gaat. Deze wet verplicht multinationals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro om aanvullende belasting te betalen als in een bepaald land minder dan 15% belasting wordt geheven. De nieuwe regelgeving moet voorkomen dat grote bedrijven belastingvoordelen behalen door in landen met lage belastingtarieven actief te zijn.

Uitdagingen en samenwerking

Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de juridische en praktische uitdagingen van de invoering. Vooral ontwikkelingslanden ondervinden obstakels bij de implementatie van de nieuwe regels. Om die landen te ondersteunen, biedt de OESO technische hulp, zoals kennisuitwisseling en het ontwikkelen van standaardwetgeving. Het doel is dat zo veel mogelijk landen snel een uniforme aanpak kunnen realiseren.

Eerlijke belastingheffing wereldwijd

Met deze bijeenkomst zet Nederland zich in voor een gelijker speelveld en een wereldwijde standaard voor belastingheffing. De hoop is dat de minimumbelasting zal bijdragen aan eerlijkere verdeling van belastinginkomsten wereldwijd en dat belastingontwijking hierdoor aanzienlijk wordt verminderd.


Gepubliceerd: maandag 4 november 2024
Door: de redactie
Categorie: GELD IN HET NIEUWS
X