Hoe haal je in 2025 het beste uit jouw 5.000 euro?
Vandaag brengt De Morgen een bijzonder interessant artikel over hoe je in 2025 het meeste uit een investering van 5.000 euro kunt halen. Met de inzichten van Tim Nijsmans, docent Private Banking aan de Arteveldehogeschool, krijg je concrete en bruikbare adviezen voor diverse investeringsmogelijkheden. In dit artikel lichten we de belangrijkste punten voor je toe.

Een veilige haven: spaar- en termijnrekeningen
Een spaarrekening blijft voor velen een veilige keuze. Hoewel de rente beperkt is en vaak niet opweegt tegen de inflatie, biedt het stabiliteit en zekerheid. Zoals De Morgen opmerkt, is de rente op een gereglementeerde spaarrekening vrijgesteld tot 1.020 euro per jaar, wat aantrekkelijk kan zijn voor wie risicomijdend is. Toch levert een rente van bijvoorbeeld 2,5 procent op een investering van 5.000 euro slechts 125 euro op.
Een alternatief is de termijnrekening, waarbij jouw geld voor een vooraf bepaalde tijd wordt vastgezet tegen een vaste rente. Dit kan een hoger rendement opleveren, maar houdt ook nadelen in, zoals roerende voorheffing en het vastzetten van jouw geld. Volgens Nijsmans is dit een interessante optie als je kiest voor een langere looptijd om te vermijden dat je jouw geld opnieuw tegen een lagere rente moet beleggen.
Individuele aandelen en ETF’s: een kwestie van strategie
Wie de beurs in 2024 heeft gevolgd, weet dat het verleidelijk is om in winnaars zoals Nvidia te investeren. Maar Nijsmans waarschuwt in De Morgen dat sterke prestaties in het verleden geen garantie bieden voor toekomstige winsten. Voor de gemiddelde belegger is het actief kopen en verkopen van aandelen vaak te risicovol.
ETF’s en beleggingsfondsen bieden een oplossing voor wie minder kennis en tijd heeft. Deze trackers volgen bepaalde indices en spreiden het risico. Hoewel het rendement aantrekkelijk kan zijn, waarschuwt Nijsmans voor kosten zoals transactiekosten, die zwaar doorwegen bij kleine bedragen. Het spreiden van instapmomenten is een slimme tactiek om risico’s verder te minimaliseren.
Vastgoed en alternatieven
Voor wie geïnteresseerd is in vastgoed, maar niet over een groot budget beschikt, zijn gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s) een mogelijk alternatief. Ze bieden toegang tot de vastgoedmarkt met een nettowinst van ongeveer 5 procent. Zoals Nijsmans aangeeft, worden deze fondsen vaak onderschat, terwijl ze een stabiele opbrengst kunnen bieden voor investeerders die in 2025 willen instappen.
Levensverzekeringen: tak 21 en tak 23
Ten slotte bespreekt De Morgen levensverzekeringen als investeringsoptie. Tak 21 verzekert een vast rendement, terwijl tak 23 gekoppeld is aan beleggingsfondsen en meer risico’s met zich meebrengt. Hoewel de instaptaks van 2 procent een nadeel kan zijn, biedt deze optie op lange termijn potentieel voor wie zijn geld kan missen.
Door: de redactie
Laatste artikelen
Rijkste muziekartiest ter wereld: Jay-Z (2,5 miljard)Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay-Z, is officieel de rijkste muziekartiest ter wereld. Met een g
Crowdfunding voor persoonlijke financiële doelen: wat zijn de mogelijkheden?Crowdfunding is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire methode om gel
Het wilde westen van crypto: hoe toezichthouders proberen grip te krijgen op DeFiDecentralized Finance (DeFi) verandert de financiële wereld fundamenteel d
Belastingaangifte kan makkelijker, geeft staatssecretaris Van Oostenbruggen toeStaatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen (BBB) erkent dat de belasti